Averea cumulată a milionarilor din regiunea Asia-Pacific ar putea să o depășească cel mai devreme în 2014 pe cea a nord-americanilor, datorită creșterii economice din Japonia, care majorează câștigurile investitorilor în statul nipon, potrivit unui raport al Cap Gemini și Royal Bank of Canada, informează Mediafax.
Astfel, averile asiaticilor cu active lichide (conturi bancare și certificate de depozit, plasamente în fonduri mutuale, obligațiuni și acțiuni) de minim 1 milion de dolari vor urca la 15.900 de miliarde de dolari până în 2015, de la 12.000 de miliarde de dolari anul trecut, se arată în raportul Asia-Pacific Wealth 2013 publicat miercuri, și citat de Bloomberg.
Nord-americanii bogați dețineau în 2012 active de acest fel în valoare de 12.700 de miliarde de dolari.
Japonia, a cărei piață de capital a avut în acest an cea mai bună performanță la nivel mondial, este țara în care se află peste jumătate din milionarii asiatici și va fi motorul prosperității regionale, alimentat de politicile de stimulare aplicate de premierul Shinzo Abe.
Anul trecut, averile milionarilor japonezi au crescut cu 5,2%, el mai lent ritm din cele 18 țări analizate în raport.
„În pofida creșterii modeste din ultimii ani, Japonia rămâne o forță puternică pe piață. Îmbunătățirea perspectivelor ar putea încuraja japonezii bogați să își convertească deținerile de numerar în acțiuni, stimulând astfel creșterea averilor în regiunea cu economie matură a Asiei”, potrivit raportului.
Activele milionarilor din Asia-Pacific au crescut într-o perioadă de cinci ani încheiată în 2012 cu un ritm anual de 4,9%, de trei ori mai rapid decât în America de Nord, unde se află cea mai mare concentrare a averilor milionarilor.
Numărul bogaților din Asia-Pacific a urcat anul trecut cu 9,4%, la 3,68 milioane persoane, fiind pe locul al doilea după America de Nord, unde a avut loc o creștere de 11,5%, la 3,73 milioane persoane, potrivit World Wealth Report, publicat în iunie.
Creșterea mai lentă a numărului de milionari asiatici de anul trecut va fi doar temporară, iar regiunea va ajunge pe primul loc la nivel mondial cel mai devreme în 2014, se arată în raport.